(HLN) Alles erop, behalve boter

De croque is terug van nooit echt weggeweest, en dan vooral in een exotisch jasje. Croque-chef Brian Bollen weet waarom: “Iedereen lust dit gerecht, iedereen kan het maken én je kan er alles in verwerken dat je lekker vindt.”

Over het ontstaan van de croque doen verschillende verhalen de ronde. Volgens Larousse Gastronomique werd de eerste Croque Monsieur in 1910 in een Parijs café op de Boulevard des Capucines geserveerd, en was die bedekt met een laagje bechamelsaus en gegratineerd met een extra portie kaas. Maar Brian Bollen, mede-eigenaar van Croque ’n Roll in Leuven, vindt een ander verhaal aannemelijker. “In het lunchpakket van Franse werkmannen zaten steevast boterhammen met ham en kaas. Op een dag hadden ze per ongeluk hun lunchpakket op een warme, gietijzeren radiator gelegd. Toen ze dat doorhadden, bleken hun boterhammen mooi geroosterd met goudbruine strepen en was de kaas ertussen heerlijk smeuïg geworden. En dat smaakte hen beter dan een koude, droge boterham.”

Hoe dan ook, feit is dat we al meer dan een eeuw smullen van geroosterde boterhammen met kaas en hesp. “Jong en oud lusten dit gerecht. Zonder al te veel geld uit te geven, kan je van eenvoudige ingrediënten iets heerlijks maken”, zegt Bollen. “Maar je kan er ook alle kanten mee uit: zowat alles wat je lekker vindt, kan je in een croque verwerken. Het favoriete ontbijt van Elvis Presley was een croque met pindakaas, banaan en spek. Een rare combinatie, maar lekker!”

...

Lees hier het volledige artikel op HLN

Artikel van HLN

Comments are closed.

Top